Når jeg siger ordet cannabis, ved jeg, at de fleste af jer tænker på joints og narkohandlere.
Men faktisk har den grønne blomst et enormt uset potentiale, som vi har brug for for at vokse.
Inden for de seneste år har cannabis været bredt accepteret for dets medicinske virkning. Det er blevet legaliseret til medicinske formål i lande som Danmark, Tyskland, Polen, Portugal og Holland, fordi det menes, at det kan hjælpe med at reducere smerten for patienter, der lider af neuropatisk smerte, fx spasmer fra rygmarvsskade eller kvalme forårsaget af kemoterapi.
Men potentialet kan være så meget større. Forskere fra hele verden gennemfører undersøgelser, der viser, at medicinsk cannabis kan have en positiv effekt på mange tilstande som angst, PTSD og hjerte-kar-sygdomme.
En blomstrende industri
Faktisk er dette allerede stor forretning. I 2018 var Europas samlede omsætning for medicinsk cannabis 286 millioner euro, et tal, som i 2023 forventes at nå op på 7,2 milliarder euro. Og inden 2025 forventes det europæiske marked at overstige det nordamerikanske.
Men hvis dette marked er så stor succes, hvorfor skriver jeg det, tror du måske?
Hvis vi ikke omfavner den lovende forskning og bakker op med EU-regulering, får vi branchen til at gå op i røgskadende virksomheder og patienter over hele Europa.
I dag betragtes det som et nationalt anliggende at regulere produktionen af medicinsk cannabis, når der opstår legaliserings- eller prøveordninger. Jeg synes, det er en forkert tilgang.
I Danmark kræver flere interessenter fælles EU-regulering, fordi de nuværende regler ses som en væsentlig barriere for vækst. Samtidig kræver den europæiske cannabisindustri bedre vejledning om og flere kliniske forsøg med medicinsk cannabis.
Harmonisering af sikkerheds- og kvalitetsstandarder er ikke kun gavnligt for producenter til eksport. Det kan også være gavnligt for forbrugere, som vil være i stand til at få større klarhed over, hvad de kan forvente af et produkt.
Ubrugt potentiale
Ved at gøre det, får vi viden om rivejern, og vi skaber det bedste miljø for produktion og innovation. Disse ting skal gå hånd i hånd med legalisering af medicinsk cannabis.
I 2017 blev medicinsk cannabis legaliseret i Tyskland, som hurtigt har udviklet sig som det største marked i Europa. I 2018 havde Tyskland et større salg af medicinsk cannabis end alle andre europæiske lande – hvor medicinsk cannabis er legaliseret – kombineret. Denne succes er en effektiv produktion sammen med legaliseringen.
I Danmark har virksomhederne investeret meget i produktionen af medicinsk cannabis siden introduktionen af en prøveordning i 2018. Ordningen udløber ved udgangen af dette år, og virksomhederne føler allerede konsekvenserne af den manglende EU-regulering som usikkerhed har allerede skabt tøven med at investere og tiltrække nye virksomheder. Vi kan ikke lade det ske.
Derfor har jeg netop sendt et brev – medunderskrevet af 20 kolleger – til EUs sundhedskommissær Stealla Kyriakides, hvor jeg opfordrede hende til at etablere en fælles EU-ramme for at katalysere de åbenlyse fordele – for mennesker med alvorlige sygdomsudfordringer og for eksport af sikre produkter af høj kvalitet.
Vi er nødt til at fokuserer vækst i industrien og ikke lade folks drømme gå op i røg.